Clafoutis (czyt. klafuti) to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser, pochodzący z regionu Limousin. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Możemy przygotować go z rozmaitymi owocami oraz zapiekać w różnej wielkości formach. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno jako lekki deser na upalne dni.
(średnia 5 z 1 głosów)
Porady
Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta.Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów.Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień, albo słodki podwieczorek.
Komentarze