Clafoutis z borówkami i czereśniami

wyświetlono: 167 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Clafoutis (czyt. klafuti) to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser, pochodzący z regionu Limousin. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Możemy przygotować go z rozmaitymi owocami oraz zapiekać w różnej wielkości formach. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno jako lekki deser na upalne dni.

opublikowany: 13.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • OWOCE:
    - 150 g czereśni
    - 350 g borówek

    CIASTO:
    - 250 ml mleka
    - 140 g mąki
    - 3 jajka
    - 100 g cukru
    - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    - 50 g masła
    - szczypta soli

    DODATKI:
    - cukier puder (do posypania)

    FORMA:
    Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Clafoutis z borówkami i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.
  • 2. Formy smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.

Porady

Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Clafoutis z czereśniami

Czas na czereśnie

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 21.06.2020 | wyświetlono: 148 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Clafoutis z czereśniami

Ciasto z kuchni francuskiej. Bardzo pyszne i specyficzne w wyglądzie. Pokochałam go od pierwszego kęsa.

kategoria: Ciasta Desery clafoutis jajko opublikowany: 07.07.2013 | wyświetlono: 262 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE