Clafoutis z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czas na czereśnie

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g czereśni
    80 g mąki pszennej
    70 g cukru
    30 g masła
    30 g migdałów w płatkach
    1 laska wanilii
    3 jaja
    200 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis z czereśniami 1. Na początek zająłem się czereśniami, które umyłem, osuszyłem i wydrylowałem.

    W garnuszku roztopiłem masło, które odstawiłem do wystygnięcia.

    Zmiksowałem jaja z cukrem, dodałem ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlałem roztopione masło.
    Przygotowałem okrągłą formę o średnicy 25 , którą wysmarowałem masłem.

    Na dnie naczynia ułożyłem wydrylowane czereśnie.

    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni.

    Na czereśnie wlałem masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru udekorowałem płatkami migdałowymi oraz oprószyłem 2 łyżeczkami cukru.

    Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować