cieciorka po sycylijsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczna potrawka z cieciorki czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g cieciorki, może być z puszki
    2 bakłażany
    3 łyżki oliwy z oliwek
    cebula
    marchewka
    łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
    ostra papryczka
    2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    5 pomidorów, mogą być pelati z puszki
    400 g świeżego lub mrożonego czosnku niedźwiedziego,
    sól morska
    mielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cieciorka po sycylijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę moczymy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Bakłażany kroimy w paski lub kostkę i obsmażamy. Odstawiamy na bok.
  • 2. Smażymy pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Dodajemy imbir, chili, przyprawy i pomidory. Chwilę wszystko razem smażymy.
  • 3. Dodajemy cieciorkę, bakłażany, mieszamy i podlewamy 1-2 szklankami wody. Dusimy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 4. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy w paski, mieszamy z resztą potrawki i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Czosnek niedźwiedzi możemy zastąpić szpinakiem wtedy dodatkowo do potrawy wrzucamy 4 ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować