Spaghetti po sycylijsku

0 (0 ocen)

Danie włoskie czyli nieco inna wersja spaghetti po bolońsku.

Składniki:

  • 15 dag makaronu spaghetti
    100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy
    1 bakłażan
    35 dag mielonej wołowiny
    1 posiekana cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    400 ml pokrojonych pomidorów z puszki
    1 łyżka sosu worcester
    sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane
    60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki)
    1 papryka ( kolor dowolny)
    10 dag startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti po sycylijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować