jaglane ciasto ze śliwkami

4.45 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

tradycyjne ucierane ciasto ze śliwkami w zdrowszej wersji z mąką jaglaną

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag śliwek węgierek
    2 szklanki mąki jaglanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru brązowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200 gr masła
    4 jajka
    1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do posypania formy
    2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta z wierzchu
Wystaw ocenę:

4.45 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Jaglane ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaglane ciasto ze śliwkami 1. Oddzielić żółtka od białek. Miskę z białkami włożyć na kilka minut do lodówki. Roztopić masło i ostudzić. Śliwki umyć, przeciąć wzdłuż, wyciągnąć pestki. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką jaglaną i cukrem waniliowym. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodawać na przemian porcjami roztopione i wystudzone masło oraz mąkę. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy przekrojone śliwki. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Aby ciasto było bardziej puszyste mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Zamiast cukru brązowego możemy użyć cukru białego lub ksylitolu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka jaglana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować