Ciasto z pomarańczową nutką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie ucierane ciasto. Pyszne i pachnące pomarańczą. Idealne na podwieczorek. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej pomarańczy

    Dodatkowo:
    ewentualnie cukier puder do oprószenia
    masło lub margaryna do posmarowania blaszki
    bułka tarta do posypania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, ucieramy chwilkę, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartym ciastem.
  • 3. Ciasto przekładamy do wcześniej posmarowanej masłem i margaryną foremki keksówki i posypanej bułką tartą o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • 4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy, jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z foremki.
  • 5. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować