Piaskowa babka z pomarańczową nutką

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag masła lub margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z pomarańczy

    Lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    sok z pomarańczy ( kilka łyżek )

    Dodatkowo:
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka masła lub margaryny
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Babki Babka piaskowa

Piaskowa babka z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
  • 2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.
  • 5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.
  • 6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować