Migdałowe faworki z pomarańczową nutką

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszną wersję faworków:)

Składniki:

  • 100 g płatków migdałowych
    200 g +do posypania mąki typ 550
    3 żółtka'
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki octu
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki sody
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    3,5 łyżki śmietany 18%
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Faworki

Migdałowe faworki z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki ciasta faworkowego 1. Płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy ( oczywiście można od razu użyć mielonych). Przełożyć je do miski. Dodać przesianą mąkę. Wsypać cukier puder, sól oraz sodę. Wymieszać.
  • dodać żółtka ocet i skórkę 2. Dodać żółtka, ocet oraz skórkę z pomarańczy. Wyrabiać ciasto.
  • dodać śmietane 3. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie,elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Uformować je w kulę i delikatnie oprószyć mąką i kilkakrotnie uderzyć nim o blat stołu. Odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.
  • pokroić na prostokąty 4. Po tym czasie podzielić kulkę na 4 części. I każdą rozwałkować na cieniutki placek ( w razie potrzeby delikatnie oprószyć ciasto mąką, aby nie kleiło się do wałka). Pokroić go na długie prostokąty o szerokości 4-5 cm. Następnie przeciąć na pół. W każdym mniejszym prostokącie zrobić nacięcie na środku. I przełożyć jeden koniec przez nacięcie.
  • smażyć na złoto 5. Olej mocno rozgrzać i smażyć partiami na złoto z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Moje ciasto przeleżało całą dobę w lodówce i też było dobre, trzeba je jeszcze raz krótko wyrobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować