Powidełka brzoskwiniowe z nutką pomarańczową

4.49 (153 ocen)

Najlepiej smakują z domową świeżutką bułeczką .

Składniki:

  • -brzoskwinie 2 kg
    -cukier trzcinowy 20 dkg
    -pomarańcza 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Powidełka brzoskwiniowe z nutką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie umyć, osuszyć, wyjąć pestki.
    Pokroić na kawałki, jeśli komuś przeszkadzają skórki, można obrać
  • 2. Przełożyć do garnka o grubym dnie, delikatnie rozgnieść.
    Gotować na małym ogniu około 40 minut, mieszając co jakiś czas.
  • 3. Pomarańcza obrać, pokroić na małe kawałki, dodać do garnka.
    Zaraz też dodać cukier, teraz należy mieszać częściej żeby nie przypalić.
  • 4. Gotować jeszcze jakieś 30 minut, aż powidła uzyskają odpowiednią konsystencję.
    Przełożyć do umytych i osuszonych słoiczków, przewrócić do góry dnem.
    Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Wyszły 3 słoiczki po 400 mililitrów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować