Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek

  • wyświetlono: 4286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest proste,tanie i bardzo,bardzo smaczne,można powiedzieć,że jakiś czas temu panował "wirus" na to ciasto ;-) przepis przypomniała mi koleżanka :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25x36 cm

Kruche Ciasto:

2,5 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szk.cukru pudru
duży cukier waniliowy
200 g serka homogenizowanego
250 g masła lub margaryny

Budyń:

3,5 szkl.mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru

Polewa:

7 łyżek cukru pudru
5 łyżek jogurtu greckiego
kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

3 brzoskwinie
5 średniej wielkości jabłek
cynamon do jabłek

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek

  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski (cukru pudru można dać więcej jeśli lubicie słodsze ciasta),wsypać cukier waniliowy i wymieszać,wrzucić serek homogenizowany,oraz masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.2. następnie szybko zagnieść ciasto,podzielić je na 2 części,
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.3. jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki a drugą część rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką papierze do pieczenia i włożyć do blaszki,ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C,piec 15-20 min.do zarumienienia,ciasto pozostawić do wystygnięcia.
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.4. Gdy ciasto wystygnie ugotować budyń,wylać ciepły na ciasto i równomiernie rozsmarować,brzoskwinie umyć i obrać,przekroić na pół i ułożyć na budyniu,podobnie z jabłkami-umyć obrać i wydrążyć gniazda nasienne,następnie przekroić na pół i ułożyć na budyniu,posypać cynamonem.
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.5. Ciasto z lodówki rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie,zawinąć na wałek i rozwinąć na owocach,dociskając lekko palcem między owocami oraz brzegi ciasta.Pieczemy w temp.190 C 40-45 min.
    Po upieczeniu pozostawiamy na blacie do wystygnięcia,gdy wystygnie robimy polewę,do miseczki przesiewamy cukier puder,wrzucamy jogurt i wlewamy aromat waniliowy lub inny ulubiony,całość mieszamy łyżką i smarujemy wierzch ciasta.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Zdecydowanie jestem oczarowana wersją z brzoskwiniami,rewelacja tak jak wspominałam wyżej ciasto szybko się robi,wygląda mega smacznie,i jest warte uwagi :-)

Porady

Ciasto można zrobić w dwóch wersjach 2 w 1 lub w całości z samymi jabłkami lub tylko z samymi brzoskwiniami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

#dladzieci#ciasto#słodkości#deser#owoce#piknik#lato#ciastozowocami

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z połówkami jabłek , budyniem i orzechowym lukrem

Dodane przez: Martyna1991

Szarlotka z połówkami jabłek, budyniem i...

Popularna szarlotka z połówkami...

waniliowe  ciasto z półowkami jabłek i z kulkami rafaello

Dodane przez: Bożena Z.

Waniliowe ciasto z połówkami jabłek i z kulkami...

proste i znane wszystkim ciasto...

szarlotka z polowkami jablek

Dodane przez: tasty-and-fit

jabłecznik / szarlotka z połówkami jabłek

Przepis na to ciasto jest dosłownie...

PROSTE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ I JABŁEK

Dodane przez: AgaAga

PROSTE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ I JABŁEK

Ekspresowe i dziecinnie proste...

Ciasto z połówkami gruszek

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto z połówkami gruszek

Szybkie do przygotowania i pyszne...

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

Dodane przez: kuchenny świat

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

Zapraszam na pyszny jabłecznik....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE