Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest proste,tanie i bardzo,bardzo smaczne,można powiedzieć,że jakiś czas temu panował "wirus" na to ciasto ;-) przepis przypomniała mi koleżanka :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Kruche Ciasto:

    2,5 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szk.cukru pudru
    duży cukier waniliowy
    200 g serka homogenizowanego
    250 g masła lub margaryny

    Budyń:

    3,5 szkl.mleka
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru

    Polewa:

    7 łyżek cukru pudru
    5 łyżek jogurtu greckiego
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Dodatkowo:

    3 brzoskwinie
    5 średniej wielkości jabłek
    cynamon do jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek. 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski (cukru pudru można dać więcej jeśli lubicie słodsze ciasta),wsypać cukier waniliowy i wymieszać,wrzucić serek homogenizowany,oraz masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek. 2. następnie szybko zagnieść ciasto,podzielić je na 2 części,
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek. 3. jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki a drugą część rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką papierze do pieczenia i włożyć do blaszki,ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C,piec 15-20 min.do zarumienienia,ciasto pozostawić do wystygnięcia.
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek. 4. Gdy ciasto wystygnie ugotować budyń,wylać ciepły na ciasto i równomiernie rozsmarować,brzoskwinie umyć i obrać,przekroić na pół i ułożyć na budyniu,podobnie z jabłkami-umyć obrać i wydrążyć gniazda nasienne,następnie przekroić na pół i ułożyć na budyniu,posypać cynamonem.
  • Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek. 5. Ciasto z lodówki rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie,zawinąć na wałek i rozwinąć na owocach,dociskając lekko palcem między owocami oraz brzegi ciasta.Pieczemy w temp.190 C 40-45 min.
    Po upieczeniu pozostawiamy na blacie do wystygnięcia,gdy wystygnie robimy polewę,do miseczki przesiewamy cukier puder,wrzucamy jogurt i wlewamy aromat waniliowy lub inny ulubiony,całość mieszamy łyżką i smarujemy wierzch ciasta.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Zdecydowanie jestem oczarowana wersją z brzoskwiniami,rewelacja tak jak wspominałam wyżej ciasto szybko się robi,wygląda mega smacznie,i jest warte uwagi :-)

Porady

Ciasto można zrobić w dwóch wersjach 2 w 1 lub w całości z samymi jabłkami lub tylko z samymi brzoskwiniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować