Ciasto z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski (na początku wsypać 3 szklanki mąki) i zagnieść na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło można dosypać jeszcze mąki. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 36 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na spód blachy. Druga część ciasta włożyć do lodówki. Jabłka przekroić na pół. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Obrane jabłka ułożyć przecięciem do dołu na cieście rozłożonym na blaszce. Posypać je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie przełożyć na jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 st C.
LUKIER
Cukier puder dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną tak, żeby nie było grudek.
Ciasto po upieczeniu, jeszcze gorące polać lukrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze