Ciasto z połówkami jabłek

4.5 (184 ocen)

wygląda bardzo efektownie a smakuje wyśmienicie

Składniki:

  • CIASTO

    3-3,5 szklanki mąki pszennej
    1 kostka Kasi
    4 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 serek Danio waniliowy (140 gram)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    LUKIER

    1 szklanka cukru pudru
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

    PONAD TO

    6 jabłek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski (na początku wsypać 3 szklanki mąki) i zagnieść na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło można dosypać jeszcze mąki. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 36 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na spód blachy. Druga część ciasta włożyć do lodówki. Jabłka przekroić na pół. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Obrane jabłka ułożyć przecięciem do dołu na cieście rozłożonym na blaszce. Posypać je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie przełożyć na jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 st C.

    LUKIER

    Cukier puder dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną tak, żeby nie było grudek.

    Ciasto po upieczeniu, jeszcze gorące polać lukrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować