Ciasto z colą i kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Podam wam przepis na cudowne ciasto mojej wspaniałej koleżanki Agnieszki z bloga który prowadzi. Nie mogłam się oprzeć temu ciastu i go wykonałam. A że jestem noga co do ubijania śmietany dlatego trochę zmieniłam przepis. Polecam serdecznie jeśli ktoś lubi ciasta z kremem jest idealne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    1 kostka margaryny ( użyłam tortowa ),

    1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 łyżeczka cukru waniliowego,

    3 pełne łyżki kakao,

    1 szklanka coca - cola,

    4 jajka,

    2,5 szklanki mąki,

    1 czubata łyżeczka sody.



    składniki na masę według mnie :

    1 śmietana 30 % kubek 330 g,

    500 g serek mascarpone,

    2 śmietany śnieżka.



    polewa :

    100 g margaryny,

    4 łyżki cukru ( dałam kryształ ),

    2 pełne łyżki kakao,

    4 - 5 łyżki coca - coli.



    dodatkowo :

    1 szklanka coli ( do nasączenia ciasta ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z colą i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W garnku rozpuścić margarynę, cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypać kakao i wymieszać podgrzewając. Na koniec wlać colę chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  • ciasto 2. Jak masa już wystygła dodać żółtka, mąkę oraz sodę i całość zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Gdy mamy już zmiksowane ciasto białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • ciasto 3. Jak już mamy ubitą pianę z białek, przełożyć do niej ciasto i lekko wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z pianą z białek. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35 * 25 ( można mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką.
  • ciasto 4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie ściąć lekko górę i pokruszyć ( będzie do ozdoby góry ciasta ). Ciasto przeciąć na dwa blaty.
  • ciasto 5. W międzyczasie ubić śmietanę 30 % ze śmietanami śnieżka, następnie dodając stopniowo po łyżce serka mascarpone zmiksować całość do połączenia się śmietany z serkiem mascarpone.
  • ciasto 6. Wyłożony dolny blat ciasta nasączyć przez całość colą. Położyć przygotowany krem z mascarpone i rozsmarować równo po całości. Przykryć krem drugim blatem ciasta i również go nasączyć colą.
  • ciasto 7. Gdy już mamy krem nakryty drugim nasączonym blatem ciasta. Przygotować polewę, wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ( nie gotować polewy ). Gorącą polewą posmarować górny blat ciasta i na nią posypać pokruszone wcześniej ciasto. Tak przygotowane wstawić do lodówki aby krem dobrze się związał.
  • ciasto 8. Ciasto jest przepyszne przypomina kopiec kreta a nawet słodką kanapkę z kremem. Idealnie nadaje się do kawy, dla gości oraz dla dużych i małych, dzieci tym ciastem będą zachwycone. Polecam serdecznie a Agnieszce pięknie dziękuję za wspaniały przepis.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować