Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem

  • wyświetlono: 4871 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Ciasto składa się z 2 marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35)

CIASTO MARCHEWKOWE

-2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie 5 średnich marchewek
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-6 jajek
-1 szklanka oleju rzepakowego
-0,5 szklanki cukru brązowego
-0,5 szklanki cukru białego
-1,5 łyżeczki sody

KREM

-400 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone
-1 śmietan-fix (opcjonalnie)

BUDYŃ MARCHEWKOWY

-700 ml soku marchewkowego typu kubuś -u mnie marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
-0,5 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe po 40 g
-100 g margaryny lub masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem

  • ciasto marchewkowe1. Najpierw przygotowujemy ciasto.
    Mąkę mieszamy z sodą.
    W misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę.
    Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę.
    Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
    Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
    Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy.
    Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne.
  • KREM2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go.
    Krem wykładamy na blat ciasta.
    ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI.

    Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.
  • BUDYŃ3. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy.
    W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia.Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia.
    Gorący budyń wylewamy na ciasto.
  • CIASTO4. Ciasto wstawiamy do lodówki by całkowicie ostygło.
    Potem jeśli mamy takie życzenie możemy fajnie udekorować ciasto. Ja to zrobiłam i uważam, że wygląda słodko. :-)
    Robimy małe marcheweczki na całym cieście z budyniu i kremu. ja znalazłam jeszcze resztę barwnika zielonego-efekt był jeszcze fajniejszy :-)
    Bierzemy szprycę z okrągłą tylką i dajemy do niej marchewkowy budyń, robimy kropkę i przeciągamy nadając jej kształt marchewki, następnie zmieniamy końcówkę na gwiazdkę i dajemy krem i robimy rozetki imitujące natkę :-)
  • CIASTO MARCHEWKOWE5. Śliczne i przepyszne ciasto gotowe.
    Bardzo je polecam jest idealne do kawki.
    Rozpływa się w ustach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto marchewkowejesienne ciastokrem mascarponeciasto z marchewkąciasto wilgotne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną...

Ciasto marchewkowe to cudowny wypiek,...

Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

Pyszne wilgotne i piernikowe ciasto...

image-1frm6er

Dodane przez: aga20101

Marchewkowo-pomarańczowe ciasto z kremem

Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe...

Ciasto marchewkowe z budyniem jabłkowym

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z budyniem jabłkowym

Oleńka poprosiła mnie o ciasto...

Jesienne ciasto z marchewką i jabłkiem

Dodane przez: cynamonoweszczescie

Jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i...

To ciasto łączy w sobie wiele ciekawych...

Marchewkowe z masą grysikową

Dodane przez: 2milutka

Marchewkowe ciasto z kremem grysikowym

Ciasto marchewkowe które już chyba...