Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

4.36 (406 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Ciasto marchewkowe z kremem jest wilgotne i aromatyczne, dlatego uwielbiają je wszyscy domownicy. Na początku pieczenie ciasta z marchewki może wydać się niektórym dziwne, ale sceptycyzm znika po pierwszym kęsie. Ciasto marchewkowe z mascarpone jest pyszne! Wypróbujcie przepis na ciasto marchewkowe z kremem – nie pożałujecie!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    3 szklanki startej marchwi
    szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżeczka mielonego imbiru
    szczypta soli

    Krem:
    500 g kremowego serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru pudru
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    100 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    100 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.36 (406 ocen)

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę następnie dolewamy olej i ponownie miksujemy. Składniki suche: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, łączymy w misce. Do składników płynnych dosypujemy mokre, delikatnie łączymy mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dosypujemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
    Upieczony placek pozostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na pół.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem, na puszysty krem, stopniowo dodajemy serek mascarpone delikatnie miksując. Kremem przekładamy blaty ciasta. Na wierzchnią warstwę kremu wysypujemy orzechy laskowe zmiażdżone za pomocą tłuczka (lekko dociskając).
    Ciasto marchewkowe z kremem schładzamy parę godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ciasto marchewkowe z kremem - przepis

Ciasto marchewkowe to jedno z prostszych ciast do przygotowania. Jak widzicie, powyższy przepis zakłada użycie składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Można wręcz powiedzieć, że marchewkowe ciasto z kremem to takie ciasto „kryzysowe”, kiedy nie mamy pomysłu czy składników na coś innego. Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone smakuje wspaniale.

Przyjęło się, że do ciasta marchewkowego dodajemy przyprawy korzenne, takie jak cynamon czy imbir. Nie musicie jednak ich dodawać, jeśli za nimi nie przepadacie. Krem do ciasta marchewkowego przygotowujemy na bazie mascarpone. Dzięki temu jest wyjątkowo aksamitny i pyszny. Jeśli nie macie akurat pod ręką tego serka, możecie zastąpić go bitą śmietaną lub kremem budyniowym. Krem warto dać pomiędzy blaty ciasta, a także na jego wierzch. Ciasto marchewkowe z kremem możecie podać posypane rodzynkami lub orzechami włoskimi.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem mascarpone?

Ciasto marchewkowe z kremem najlepiej przygotować w tortownicy lub formie do pieczenia z wysokim rantem. Dzięki temu będziemy mogli przełożyć je kremem i włożyć do lodówki, żeby stężał, a ciasto się nie rozpadnie. Szczególnie polecamy formy okrągłe, czyli tortownice. Marchewkowe ciasto z kremem przygotowane w takiej formie będzie wyglądać jak tort. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować