Ciasto marchewkowe z kremem jest wilgotne i aromatyczne, dlatego uwielbiają je wszyscy domownicy. Na początku pieczenie ciasta z marchewki może wydać się niektórym dziwne, ale sceptycyzm znika po pierwszym kęsie. Ciasto marchewkowe z mascarpone jest pyszne! Wypróbujcie przepis na ciasto marchewkowe z kremem – nie pożałujecie!
4.36 (406 ocen)
Ciasto marchewkowe to jedno z prostszych ciast do przygotowania. Jak widzicie, powyższy przepis zakłada użycie składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Można wręcz powiedzieć, że marchewkowe ciasto z kremem to takie ciasto „kryzysowe”, kiedy nie mamy pomysłu czy składników na coś innego. Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone smakuje wspaniale.
Przyjęło się, że do ciasta marchewkowego dodajemy przyprawy korzenne, takie jak cynamon czy imbir. Nie musicie jednak ich dodawać, jeśli za nimi nie przepadacie. Krem do ciasta marchewkowego przygotowujemy na bazie mascarpone. Dzięki temu jest wyjątkowo aksamitny i pyszny. Jeśli nie macie akurat pod ręką tego serka, możecie zastąpić go bitą śmietaną lub kremem budyniowym. Krem warto dać pomiędzy blaty ciasta, a także na jego wierzch. Ciasto marchewkowe z kremem możecie podać posypane rodzynkami lub orzechami włoskimi.
Ciasto marchewkowe z kremem najlepiej przygotować w tortownicy lub formie do pieczenia z wysokim rantem. Dzięki temu będziemy mogli przełożyć je kremem i włożyć do lodówki, żeby stężał, a ciasto się nie rozpadnie. Szczególnie polecamy formy okrągłe, czyli tortownice. Marchewkowe ciasto z kremem przygotowane w takiej formie będzie wyglądać jak tort.
Komentarze