Ciasto wulkan z serem

4.59 (262 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Większość osób przygotowuje je z budyniem, ja przygotowałam z serem z wiaderka.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 1 i 2/3 szk,
    jajka 4 szt,
    cukier 1/2 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    kakao 2 łyżki,
    olej 75 ml,
    mleko 150 ml,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    sól 1 szczypta,
    Masa serowa:
    ser na sernik 400g,
    jajko 1 szt,
    budyń śmietankowy 1 op,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    cukier 4 łyżki,
    Dodatkowo:
    czekolada gorzka 50 g,
    mleko 4 – 5 łyżek,
Wystaw ocenę:

4.59 (262 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto wulkan z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać olej i mleko i ponownie zmiksować. Partiami dodawać składniki suche i miksować do momentu połączenia się składników. Masę przelać do formy do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ser zmiksować z jajkiem, budyniem, mąką oraz cukrem. Masę serową wylać na środek ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Mleko przelać do rondelka, dodać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przygotowaną polewę rozsmarować pędzelkiem na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.52 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto wulkan budyniowy

To może cię zainteresować