Ciasto "wulkan"

4.49 (141 ocen)

efektownie wyglądają a przy ty proste do przygotowania

Składniki:

  • Składniki biszkopt :

    4 jajka,
    120g cukru,
    1/3 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki oleju,
    100g czekolady gorzkie.



    Składniki masa straciatella :

    100g czekolady mlecznej,
    300ml śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki żelatyny.



    Składniki masa czekoladowa :

    100g czekolady mlecznej ,
    200 ml śmietanki 30%,
    1 łyżka cukru pudru,
    1 łyżka żelatyny.

    Składniki dodatkowe :

    świeże truskawki.

Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "wulkan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Ciasto "wulkan" 
1. Przygotowanie biszkopt :

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej raz roztopioną czekoladę. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  •  Ciasto "wulkan" 
2. Przygotowanie masy straciatella :

    Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj składniki.
  • 3.
    Przygotowanie masy straciatella :

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Wlej czekoladę. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wymieszaj składniki.
  • 4. Przygotowanie ciasta " wulkan " :


    Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część biszkoptu ułóż na blaszce. Wyłóż na biszkopt masę czekoladową a na nią masę straciatella. Drugą część biszkoptu podziel na trójkąty i ułóż obok siebie na masie stracciatella. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i połóż na górę torcika. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować