Czekoladowe ciasto Wulkan

4.47 (152 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne kakaowe ciasto zawierające w sobie potężną ilość kremu budyniowego. Niech Was nie przeraża fakt nazwy WULKAN bo wbrew pozorom nic się z niego nie wylewa ale...wygląda jakby tak miało być. Ciasto jest bardzo pyszne a krem o przyjemnej i delikatnej konsystencji. Z wierzchu polany roztopioną czekoladą.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • formę tortową 28 cm - może być 26 lub 24
    papier do pieczenia
    folia spożywcza

    ciasto:

    300 g mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    4 jajka klasa M-L
    3 łyżki ciemnego kakao
    75 ml oleju
    1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml mleka
    3/4 szklanki cukru

    masa budyniowa:

    200 g masła ( kostka )
    1 budyń śmietankowy
    600 ml mleka
    1/3 szklanki cukru
    1 tabliczka białej czekolady
    1 jajko klasa M-L
    1/2 opakowania cukru waniliowego

    dekoracja:

    czekolada mleczka
    czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Czekoladowe ciasto wulkan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CZEKOLADOWE ciasto " WULKAN " 1. Budyń: Odlewamy 1/2 szklanki mleka a resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka wsypujemy cukier, budyń, oraz wbijamy jajko - całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy mieszankę i mieszamy aż do momentu kiedy budyń zacznie nam gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wrzucamy połamaną tabliczkę białej czekolady oraz całą kostkę masła. Mieszamy aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszcza i połącza z budyniem. Wierzch przykrywamy folią spożywczą by nie powstał kożuch.

    Nastawiamy piekarnik na temp.180 stopni by się nagrzał.

    Ciasto: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mleko, olej a także szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem na średnich obrotach miksera. Mieszając tak dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.

    Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na sam środek wlanego ciasta wlewamy jeszcze gorący budyń. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok.50 - 60 min. do suchego patyczka - patyczek wbijamy w brzegi ciasta - bo środek będzie pół płynny od budyniu.
  • CZEKOLADOWE ciasto " WULKAN " 2. Gotowe ciasto zostawiamy do przestygnięcia. Gry przestygnie to brzegi polewamy roztopiona w kąpieli wodnej czekoladą.

Porady

WAŻNE - placek wstawiamy na CAŁĄ NOC do lodówki by masa budyniowa miała czas by się zsiąść. oraz by SKŁADNIKI ciasta były w temp. pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Kakao Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować