Czekoladowe ciasto Wulkan

  • wyświetlono: 2913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To pyszne kakaowe ciasto zawierające w sobie potężną ilość kremu budyniowego. Niech Was nie przeraża fakt nazwy WULKAN bo wbrew pozorom nic się z niego nie wylewa ale...wygląda jakby tak miało być. Ciasto jest bardzo pyszne a krem o przyjemnej i delikatnej konsystencji. Z wierzchu polany roztopioną czekoladą.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 480min
  • Łatwy

Składniki

formę tortową 28 cm - może być 26 lub 24
papier do pieczenia
folia spożywcza

ciasto:

300 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka klasa M-L
3 łyżki ciemnego kakao
75 ml oleju
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
3/4 szklanki cukru

masa budyniowa:

200 g masła ( kostka )
1 budyń śmietankowy
600 ml mleka
1/3 szklanki cukru
1 tabliczka białej czekolady
1 jajko klasa M-L
1/2 opakowania cukru waniliowego

dekoracja:

czekolada mleczka
czekolada deserowa

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe ciasto Wulkan

  • CZEKOLADOWE ciasto " WULKAN "1. Budyń: Odlewamy 1/2 szklanki mleka a resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka wsypujemy cukier, budyń, oraz wbijamy jajko - całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy mieszankę i mieszamy aż do momentu kiedy budyń zacznie nam gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wrzucamy połamaną tabliczkę białej czekolady oraz całą kostkę masła. Mieszamy aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszcza i połącza z budyniem. Wierzch przykrywamy folią spożywczą by nie powstał kożuch.

    Nastawiamy piekarnik na temp.180 stopni by się nagrzał.

    Ciasto: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mleko, olej a także szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem na średnich obrotach miksera. Mieszając tak dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.

    Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na sam środek wlanego ciasta wlewamy jeszcze gorący budyń. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok.50 - 60 min. do suchego patyczka - patyczek wbijamy w brzegi ciasta - bo środek będzie pół płynny od budyniu.
  • CZEKOLADOWE ciasto " WULKAN "2. Gotowe ciasto zostawiamy do przestygnięcia. Gry przestygnie to brzegi polewamy roztopiona w kąpieli wodnej czekoladą.

Porady

WAŻNE - placek wstawiamy na CAŁĄ NOC do lodówki by masa budyniowa miała czas by się zsiąść.
oraz by SKŁADNIKI ciasta były w temp. pokojowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoczekoladaDeserbudyńkakaowulkanmasa_budyniowaciasto_z_krememciasto_na_niedzielęciasto_z_polewaciasto_WULKANczekoladowe_ciastoczekoladowe_ciasto_wulkanciasto_z_budyniemciasto_z_masa_budyniowaplacek_czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xs77vi

Dodane przez: agnieszkadz

Ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto mocno czekoladowe

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Dodane przez: mimiwiki

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Pyszne, szybkie i bardzo proste...

Czekoladowe ciasto

Dodane przez: sammakko

Ciasto czekoladowe

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto,...

Ciasto czekoladowe

Dodane przez: aniołek19

Ciasto czekoladowe

Pyszne,wilgotne ciasto z nutellą,wspaniały...

image-072c61n

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Snikers orzechowo-czekoladowy

Ciasto piekę już od lat smakuje...

image-14cikfu

Dodane przez: AniaaaK

Ciasto czekoladowe

Ciasto jest łatwe i proste, idealnie...