"Wulkan'' ciasto czekoladowo-owocowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Postanowiłam upiec ciasto owocowe.Jakie było moje zdziwienie gdy po upieczeniu zobaczyłam ciasto.Pierwsza nazwa jaka przyszła mi do głowy to wulkan.Ciasto wyszło pyszne,mięciutkie,po prostu idealne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    10 dag mlecznej czekolady
    100 ml mleka
    15 dag masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki wiórek kokosowych
    szczypta soli
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:
    pół szklanki borówek
    pół szklanki czarnej porzeczki
    pół szklanki czerwonej porzeczki
    cukier puder do posypania
    gałązki porzeczek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"wulkan'' ciasto czekoladowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy z cukrem i lekko studzimy.Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej i również lekko studzimy.Owoce płuczemy,oczyszczamy i dokładnie osuszamy.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki:mąkę z proszkiem do pieczenia,czekoladę,wiórki kokosowe,mleko i masło z cukrem.
  • 3. Na koniec wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  • 5. Upieczone ciasto studzimy,wyjmujemy z formy,oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami porzeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować