Postanowiłam upiec ciasto owocowe.Jakie było moje zdziwienie gdy po upieczeniu zobaczyłam ciasto.Pierwsza nazwa jaka przyszła mi do głowy to wulkan.Ciasto wyszło pyszne,mięciutkie,po prostu idealne.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
10 dag mlecznej czekolady
100 ml mleka
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
pół szklanki borówek
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania
gałązki porzeczek do dekoracji
"wulkan'' ciasto czekoladowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy z cukrem i lekko studzimy.Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej i również lekko studzimy.Owoce płuczemy,oczyszczamy i dokładnie osuszamy.
2.Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki:mąkę z proszkiem do pieczenia,czekoladę,wiórki kokosowe,mleko i masło z cukrem.
3.Na koniec wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5.Upieczone ciasto studzimy,wyjmujemy z formy,oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami porzeczek.
Komentarze