Ucierane ciasto z rabarbarem

4.5 (188 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Samego ciasta jest tu niedużo ale właśnie o to mi chodziło, takie proporcje ciasta do owoców lubię :) Rabarbaru nie słodziłam do pieczenia, dałam za to słodką kruszonkę, można też po upieczeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruszonka:
    4 mocno czubate łyżki mąki pszennej
    40 g miękkiego masła
    4 łyżki cukru

    ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    80 g cukru
    2 duże jajka
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    400 g rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ucierane ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruszonka:
    Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.
  • 2. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23x23 cm lub do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić na cienkie plasterki, rozsypać na wierzchu ciasta. Całość przykryć warstwą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować