Ciasto maślane z tapioki (BEZGLUTENOWE)

4.56 (9 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Błyskawiczny w przygotowaniu i prosty, mocno maślany placek na bazie mąki z tapioki. Taki deser z powodzeniem mogą spożywać osoby nietolerujące glutenu. Ciasto możemy upiec z dodatkiem ulubionych, sezonowych owoców takich jak rabarbar, borówki, truskawki, jabłka czy maliny.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szklanka kefiru
    -2,5 szklanki mąki z tapioki
    -3/4 szklanki cukru
    -3 jaja
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g masła

    Dodatkowo:
    -ulubione owoce (ok.300 g)
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ciasto maślane z tapioki (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Z tapioki, masła i cukru wyrabiamy ręcznie kruszonkę wygniatając przez około 5 minut. Odsypujemy jedną szklankę.
  • 2 2. Do reszty mieszanki z tapioki masła i cukru wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie na gładką masę bez grudek.
  • 3 3. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Układamy owoce, posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu studzimy godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować