Ciasto ze szpinakiem, kremem i kolorowymi cukierkami

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Witajcie :) Lubicie ciasta za szpinakiem? Pieczecie takie ciasta? Ja uwielbiam, co prawda jest to moje drugie takie ciasto i już mogę stwierdzić, że należy do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta. Myślę, że Wam posmakuje. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    25 dag serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
    5 łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Ciasto ze szpinakiem, kremem i kolorowymi cukierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 3. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 4. Przekładanie: Połowę kremu rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na wierzchu ciasta. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy, następnie posypujemy nimi ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Cukierki w kolorze żółtym i zielonym. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować