Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier będzie niewyczuwalny połącz z żółtkami. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami i przesiać do masy. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( o wym.24/24 cm). Piecz 40 minut w 180 st. Wystudź i przekrój wzdłuż na dwie części.
2.Krem czekoladowy: śmietankę przełóż do garnuszka, dodaj połamaną w kostki czekoladę. Całość rozpuść podgrzewając, ale nie gotuj. Następnie przełóż do lodówki, do zgęstnienia na 3-4 godz. (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie utrzyj miękkie masło na puch i dodawaj łyżkami zimną masę czekoladową . Na spód biszkoptu wyłóż krem czekoladowy i przykryj drugim biszkoptem.
3.Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie osącz z zalewy i zmiksuj. Galaretki rozpuść w szklance podgrzanego soku z zalewy. Lekko stężałe połącz z musem i wylej na wierzch biszkoptu. Odstaw do całkowitego stężenia.
4.Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem, pod koniec dodając śmietan- fixy. Wierzch ciasta posyp kakao i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze