Ciasto biszkoptowe z nadzieniem serowym. Ciasto wyszło bardzo delikatne i bardzo pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT: 2 X:
-4 jajka
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-40 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml.oleju
KREM SEROWO-KRÓWKOWY:
-330 ml.śmietanki 30 %
-1 kg. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-400 g. masy krówkowej, kakaowej
-35 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
Ciasto tortowe serowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-23 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
Drugi upiec taki sam.
2.Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, będzie potrzebna jako posypka. Ale też krem będzie lepiej się trzymał.
3.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
4.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serem, jogurtem i masą krówkową. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać 3/4 na biszkopt i rozsmarować.
5.Przykryć drugim biszkoptem, górą do dołu.
6.Posmarować resztą kremu.
7.Zaraz posypać tą kruszonką ze zdrapanych skórek z biszkoptów. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze