Ciasto kukułka bez pieczenia

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja wersja jest jednak nieco uproszczona i szybsza niż jej wersja podstawowa. Dokonałam pewnych ulepszeń. Z ciasta zniknęły biszkopty a zastąpiłam je kremem karmelowym. Całość zwięczyłam wiórkami czekoladowymi. Moim zdaniem ciasto kukułka to doskonały smakołyk na wiele różnych okazji. Sprawdzi się zarówno na wielkim przyjęciu, jak i na małym.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml śmietany 30%

    200 g cukru pudru

    200 g herbatników czekoladowych

    150 g masy kajmakowej

    30 g śmietanfixu

    30 g wiórków czekoladowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto kukułka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 500 ml śmietany 30% miksuje za puch. Dodaje 150 g cukru pudru i 20 g śmietanfixu. Następne 250 ml śmietany 30% ubijam na sztywno. Dodaje 50 g cukru pudru i 10 g śmietanfixu. Miksuje. Dodaje masę kajmakową. Warstwę herbatników czekoladowych układam w kwadratowej formie. Na herbatniki układam połowę masy śmietanowej. Następnie ponownie układam warstwę herbatników. Na herbatnikach układam krem kajmakowy. Na kremie kajmakowym układam herbatniki. Na herbatnikach układam ostatnią warstwę masy śmietanowej. Masę śmietanową posypuje wiórkami czekoladowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować