Biszkopt szpinakowy nasączony likierem Limoncello, waniliowy krem na bazie budyniu domowego, wierzch to mus truskawkowy z dodatkiem galaretek truskawkowo-waniliowych
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma : 24/35cm
250g maki
5 jajek
150g cukru
cukier waniliowy
150 ml oleju
150g świeżego szpinaku ( waga po oderwaniu ogonków)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szpinak dokładnie przepłukać, oberwać ogonki, dodać olej, dokładnie zmiksować blenderem.
Do jajek dodać cukier, cukier waniliowy, ubić do puszystości.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodać szpinak, wymieszać, przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać, przelać do formy, piec 35 minut w 170 *C (termoobieg)
2.Krem:
Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru i c. waniliowym, mleko wymieszać z mąką, mieszając zagotować.
Do utartych żółtek wlać cienkim strumykiem gorące mleko, całość zagotować.
Masło dobrze utrzeć razem z cukrem pudrem , porcjami dodawać wystudzony budyń
3.Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem, zagotować ,do gorących dodać sypkie galaretki , mieszać so rozpuszczenia, jeśli jest taka potrzeba mus dosłodzić.
4.Do herbaty dodać cukier , sok z cytryny i likier.
Nasączyć biszkopt.
Na biszkopt wyłożyć krem, schłodzić, na krem wylać zimny mus truskawkowy, całość schłodzić najlepiej całą noc.
Komentarze