Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym

  • wyświetlono: 708 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Taka pyszna kombinacja powstała na długi weekend, ciasto szpinakowe piekłam już w różnych odsłonach, za każdym razem wychodziło super i tym razem miałam nosa. Mus rabarbarowy z kremem truskawkowym to był strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaku, a nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawka grają w jednej drużynie.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×36 cm

Ciasto:

3 szkl. mąki pszennej extra typ 400
4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek L
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju
400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

Krem:

800 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
500 g serka mascarpone
500 g truskawek + cukier do smaku
2 galaretki truskawkowe lub można zastąpić żelatyną
cukier puder do smaku

Mus z rabarbaru:

1 kg łodyg rabarbaru
5 łyżek cukru
1/4 szkl. wody
2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym

  • 1. Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmrozić i odsączyć na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Cały czas miksować, wrzucić szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika, na około godz. Piec w temp. 170 C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta ok. 0,5 cm.
    Rabarbar umyć i pokroić w plasterki i przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do ostygnięcia.
    Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok.
    Galaretkę rozpuścić w szkl. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Połowę śmietanki – 400ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.
    Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki.
    Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem j. w. wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. Wierzch ciasta można udekorować wedle własnej inwencji twórczej, możesz ułożyć świeże truskawki i borówki itp.

Porady

Ciasto szybko znika...

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życieCiastoTruskawkiszpinakRabarbardla dzieciwiosnado kawydla gościciasto przekładanesłodości

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

Zapraszam na bardzo pyszne i lekko...

Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym

Dodane przez: joanna30

Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym

Doskonałe kruche ciasto z kremowym...

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem...

Zostało Wam trochę truskawek w...

kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

Pyszne pyszne pyszne! Przepis mojej...

ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: anita176

ciasto z musem truskawkowym, delicjami i...

dość kaloryczne ale pyszne ciasto

image-0n075i4

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto z musem truskawkowym

Bardzo smaczne i mocno truskawkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE