Torcik leśny mech

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na wiosnę i jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory lasu. A robi się je błyskawicznie!

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (tortownica 18 cm):
    2 jajka
    2/3 szklanki cukru
    200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 szklanka śmietanki36%
    250 g serka mascarpone
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 fix do śmietany

    Dodatkowo:
    ½ granata
    Czekoladowe grzybki do dekoracji
    10 orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Torcik leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie blendujemy go na jeszcze drobniejszy. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Do jajek dodajemy szpinak, miksujemy na wolnych obrotach. Cienką strużką wlewamy olej. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę z masą łączymy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Pieczemy w 180*C (funkcja góra dół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu.
    Krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.16 (400 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować