Ciasto Leśny mech z cytrynową nutą

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto ze szpinakiem zainteresowało mnie już kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec. Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)
    4 jajka
    szczypta soli
    250 g cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu

    Masa: 400 ml śmietany 36%
    cukier puder do smaku
    śmietan-fix
    250g mascarpone
    sok z ½ cytryny
    skórka z 2 cytryn

    Dodatkowo: truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Ciasto leśny mech z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leśny mech z cytrynową nutą 1. Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;)
    Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak.
  • Leśny mech z cytrynową nutą 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy.

    Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy.
  • Leśny mech z cytrynową nutą 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.
  • Leśny mech z cytrynową nutą 4. Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować