Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

  • wyświetlono: 230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Myślałam, że seria truskawkowych przepisów już się u mnie skończyła, ale nie! Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata.  Dziś zapraszam na przepyszne ciacho z kremem budyniowym i truskawkowych musem. Na kakaowym biszkopcie. Śmiało można zrobić je również bez pieczenia - wystarczy biszkopt zastąpić herbatnikami lub gotowymi biszkoptami. Gorąco polecam!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 25 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( 24x28 )

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko - 6 szt

* mąka pszenna - 100 g

* cukier - 120 g

* kakao - 3 łyżki

KREM BUDYNIOWY:

* mleko - 1 l

* budyń śmietankowy bez cukru - 120 g

* żółtko - 5 szt

* cukier - 150 g

* masło - 250 g

MUS TRUSKAWKOWY:

* truskawki - 1 kg

* galaretka truskawkowa - 2 op

* cukier - 4 łyżki

PONCZ:

* woda + sok z cytryny

DODATKOWO:

* truskawki - 250 g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KAKAOWY:

    Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

    Wrzucamy po 1 żółtku.

    Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy ręcznie.

    Pieczemy ok. 20 minut w 170C bez termoobiegu.

    Strudzimy, ścinamy górną warstwę.

    KREM BUDYNIOWY:

    Żółtka ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier - masa ma się zrobić bardzo jasna.

    Wlewamy 200 ml mleka oraz wsypujemy mąkę przesianą z budyniem.

    Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.

    W osobnym garnku gotujemy 800 ml mleka, do gorącego dodajemy małym strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszamy.

    Gotujemy aż budyń zgęstnieje.

    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ( przykrywamy folią, by nie zrobił się kożuch ).

    Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.

    MUS TRUSKAWKOWY:

    Oczyszczone truskawki blendujemy z cukrem. Gotujemy.

    Go zagotowanych wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy do tężenia.

    CAŁOŚĆ:

    Na spód formy wyłożonej papierem układamy biszkopt, nasączamy.

    Układamy pokrojone w plasterki truskawkami, zalewamy masą budyniową.

    Wylewamy tężejący mus truskawkowy, wygładzamy.

    Wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin ( najlepiej na noc ).

    Dekorujemy, zajadamy!

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibiszkoptbudyńkrem budyniowyCiasto z truskawkamimus truskawkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

Szpinak.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i...

Taka pyszna kombinacja powstała...

MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Ananasowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym

bardzo delikatne ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE