Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Myślałam, że seria truskawkowych przepisów już się u mnie skończyła, ale nie!

Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata. 

Dziś zapraszam na przepyszne ciacho z kremem budyniowym i truskawkowych musem.

Na kakaowym biszkopcie.
Śmiało można zrobić je również bez pieczenia - wystarczy biszkopt zastąpić herbatnikami lub gotowymi biszkoptami.

Gorąco polecam!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24x28 )

    BISZKOPT KAKAOWY:

    * jajko - 6 szt

    * mąka pszenna - 100 g

    * cukier - 120 g

    * kakao - 3 łyżki

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko - 1 l

    * budyń śmietankowy bez cukru - 120 g

    * żółtko - 5 szt

    * cukier - 150 g

    * masło - 250 g

    MUS TRUSKAWKOWY:

    * truskawki - 1 kg

    * galaretka truskawkowa - 2 op

    * cukier - 4 łyżki

    PONCZ:

    * woda + sok z cytryny

    DODATKOWO:

    * truskawki - 250 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KAKAOWY:

    Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

    Wrzucamy po 1 żółtku.

    Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy ręcznie.

    Pieczemy ok. 20 minut w 170C bez termoobiegu.

    Strudzimy, ścinamy górną warstwę.

    KREM BUDYNIOWY:

    Żółtka ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier - masa ma się zrobić bardzo jasna.

    Wlewamy 200 ml mleka oraz wsypujemy mąkę przesianą z budyniem.

    Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.

    W osobnym garnku gotujemy 800 ml mleka, do gorącego dodajemy małym strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszamy.

    Gotujemy aż budyń zgęstnieje.

    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ( przykrywamy folią, by nie zrobił się kożuch ).

    Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.

    MUS TRUSKAWKOWY:

    Oczyszczone truskawki blendujemy z cukrem. Gotujemy.

    Go zagotowanych wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy do tężenia.

    CAŁOŚĆ:

    Na spód formy wyłożonej papierem układamy biszkopt, nasączamy.

    Układamy pokrojone w plasterki truskawkami, zalewamy masą budyniową.

    Wylewamy tężejący mus truskawkowy, wygładzamy.

    Wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin ( najlepiej na noc ).

    Dekorujemy, zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować