Ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy , wodę, ubić do białości.
Do listków szpinaku ( wcześniej oberwać ogonki ) dodać olej ,dokładnie zmiksować.
Szpinak dodać do utartych żółtek, przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta.
Gotowe ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku około 45 minut , do suchego patyka.
Po wystudzeniu ściąć 1/3 ciasta i pokruszyć.
2.Galaretki rozpuścić każdą osobno, zmniejszając ilość wody o pół szklanki, odstawić do stężenia, pokroić w kostkę.
3.Krem:
Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 200 ml wrzątku, przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, dodać serki i wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać, do kremu dodać pokrojone w kostkę galaretki.
Na biszkopt szpinakowy wyłożyć krem, wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Komentarze