Ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i galaretkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto szpinakowe z lekkim waniliowym kremem z dodatkiem galaretek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24/34 cm

    Ciasto:
    4 jajka
    1,1/3 szkl maki
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl oleju
    5 łyżek letniej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    garść świeżego szpinaku
    cukier waniliowy

    Krem:
    3 serki homogenizowane waniliowe
    1/2 l śmietany 36%
    cukier z prawdziwą wanilią
    galaretka o smaku kiwi
    1/2 szkl cukru pudru
    1płaska łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo
    galaretka o smaku kiwi
    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy , wodę, ubić do białości.
    Do listków szpinaku ( wcześniej oberwać ogonki ) dodać olej ,dokładnie zmiksować.
    Szpinak dodać do utartych żółtek, przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
    Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta.
    Gotowe ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku około 45 minut , do suchego patyka.
    Po wystudzeniu ściąć 1/3 ciasta i pokruszyć.
  • 2. Galaretki rozpuścić każdą osobno, zmniejszając ilość wody o pół szklanki, odstawić do stężenia, pokroić w kostkę.
  • 3. Krem:
    Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 200 ml wrzątku, przestudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, dodać serki i wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszać, do kremu dodać pokrojone w kostkę galaretki.
    Na biszkopt szpinakowy wyłożyć krem, wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować