Joanna Lendzion.
Jest to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale i też zrobi furorę na imprezach rodzinnych i nie tylko. Pamiętam jak piekłam pierwszy raz ciasto szpinakowe – leśny mech, wszyscy się zapierali u mnie w domu, że nie będą go jedli… A teraz jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża, a to właśnie on najbardziej krzyczał, że nie będzie jadł ciasta szpinakowego. Jak posmakował tak już przepadł. Dzisiaj wersja z delikatną pianką truskawkową, ciasto bardzo szybko się robi, nie jest trudne w przygotowaniu, więc kto jeszcze nie robił zachęcam do przygotowania, bo naprawdę nie ma przy nim dużo pracy, a jest smaczne i pięknie prezentuje się na talerzu.
4.88 (8 ocen)
Porady
1 szkl. = 250 ml. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca. Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.
Komentarze