Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym.

4.88 (8 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale i też zrobi furorę na imprezach rodzinnych i nie tylko. Pamiętam jak piekłam pierwszy raz ciasto szpinakowe – leśny mech, wszyscy się zapierali u mnie w domu, że nie będą go jedli… A teraz jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża, a to właśnie on najbardziej krzyczał, że nie będzie jadł ciasta szpinakowego. Jak posmakował tak już przepadł. Dzisiaj wersja z delikatną pianką truskawkową, ciasto bardzo szybko się robi, nie jest trudne w przygotowaniu, więc kto jeszcze nie robił zachęcam do przygotowania, bo naprawdę nie ma przy nim dużo pracy, a jest smaczne i pięknie prezentuje się na talerzu.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto szpinakowe

    3 szkl. mąki pszennej tortowej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek - L
    1½ szkl. cukru
    1½ szkl. oleju
    400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

    Krem

    990 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru - do smaku
    3 opakowania galaretki truskawkowej

    Dodatkowo

    owoce do dekoracji - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
    Szpinak rozmroź i odciśnij na durszlaku dociskając łyżką.
    Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    Zacznij wlewać stopniowo olej i wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko.
    Zmniejsz obroty miksera i wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj krótko tylko do połączenia.
    Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzuć do nagrzanego piekarnika, na około 1 godz.
    Piecz w temp. 170 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia.
    Gdy ciasto dobrze wystygnie, zetnij górę ciasta, następnie w malakserze rozdrobnij wierzch ciasta na okruszki. Możesz to również zrobić ręcznie, ale z malaksera okruszki wychodzą idealnie.
    Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Odlej ok. pół szklanki galaretki i pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój w kosteczkę i wykorzystasz ją do dekoracji góry ciasta.
    Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz zacznij wlewać tężejące galaretki truskawkowe.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach.
    Tak przygotowany krem wylej na spód ciasta szpinakowego, wyrównaj łyżką wierzch i posyp okruszkami z ciasta szpinakowego.
    Całość dopełnij ulubionymi owocami oraz pokrojoną w kosteczkę galaretką.
    Smacznego!!!

Porady

1 szkl. = 250 ml. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca. Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować