Prosty torcik czekoladowy z orzeszkami ziemnymi zatopionymi w pysznej masie czekoladowej. Szybki i skromny snikersik. Ciasto bardzo łatwe do upieczenia. Spód na bazie biszkoptu z gorącą czekoladą.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na biszkopt: forma 20 cm, składniki w temperaturze pokojowej
180 g mąki
40 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 średnie jaja M
szczypta soli
8 g cukru waniliowego
150 g cukru
180 ml mleka
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady ( 50 - 60 % kakao)
200 g orzeszków ziemnych niesolonych plus 3 łyżki miękkiej nutelli ( może być biało-czekoladowa)
Polewa czekoladowa:
150 ml gorącego mleka
50 g masła
200 g czekolady mlecznej
łyżka kakao
Ciasto snikersik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt.
Suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Zestawiamy z ognia. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 - 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 - 45 min, do suchego patyczka. Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Do snikersa potrzebujemy jeden grubszy blat. Kroimy więc biszkopt na dwie części. dolną zostawiamy do snikersika, górną użyjemy do zrobienia bajaderek.
Biszkopty zawijamy w folię, każdy z osobna i wkładamy do lodówki na godzinę.
2.Robimy polewę.
Do gorącego mleka, podgrzanego w rondelku dajemy masło, czekoladę i kakao. Zdejmujemy rondelek z ognia i mieszamy składniki polewy do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Odkładamy polewę do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia (5-10 minut).
3.Składamy snikersika.
Biszkopt układamy na podkładce lub talerzu, zapinamy ciasno obręczą, smarujemy wierzch nutellą i posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami. Zalewamy polewą czekoladową. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
Komentarze