Biszkopt fistaszkowy z kremem toffi, posypany solonymi orzeszkami ziemnymi. Proste i pyszne ciasto do kawy.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja rozmiar M
8 g cukru waniliowego
szczypta soli
120 g cukru
75 ml wody
75 g oleju bezzapachowego
8 g proszku do pieczenia
150 g mąki tortowej
8 g proszku do pieczenia
70 g mielonych orzechów arachidowych
Dodatki:
puszka masy toffi lub krówkowej
1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
Ciasto fistaszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt.
Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy wodę i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej formy o boku 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
2.Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty.
3.Dolny blat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy 1/3 masy toffi. Masa powinna mieć temperaturę pokojową, aby dobrze się rozsmarowywała.
Kładziemy drugi blat i na niego wykładamy resztę masy.
Wierzch posypujemy lekko rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Fistaszkowy biszkopt gotowy!
Komentarze