Ciasto śliwkowe na proszku

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe ciasto ,które jest pięknie wypieczone i wilgotne w środku. Doskonałe na letnie dni z kubkiem dobrej kawy lub herbaty. Zawsze takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem i śliwkami zrywanymi prosto z ogrodu. A na wsi wszystko smakuje inaczej...lepiej :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
    300 gramow masła 82%,
    5 jaj
    500 gramów mąki pszennej
    1 mały proszek do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
    Ok 0,5 kg śliwek bez pestek.

    Kruszonka:
    200 gramów margaryny Kasia
    1 szklanka mąki pszennej,
    3 łyżki cukru,
    Cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Ciasto

Ciasto śliwkowe na proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło utrzeć na puch z cukrem. Następnie ubijając wbijać pojedynczo jajka, dodać śmietanę lub jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać partiami do ciasta miksując na małych obrotach. Gęste ciasto przełóż do formy o wymiarze 24cm/36cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na całej blaszce.
  • ciasto 2. Śliwki myjemy, przekrawamy na półwłóki, wyjmujemy pestki i układamy na cieście.
  • ciasto śliwkowe 3. Kruszonka: zimną margarynę posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj mąkę i cukry. Wszystko delikatnie zagniatamy palcami aż powstanie kruszonka z połączonych składników. Taką kruszonką posyp wierzch ciasta ze śliwkami.
  • ciasto śliwkowe 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez godzinę czasu.
  • ciasto śliwkowe 5. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone.

Porady

Do ciasta można użyc dowolnych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować