Ciasto z truskawkami "widelcem mieszane"

4.99 (159 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie ciasto ucierane bez użycia miksera z owocami sezonowymi z kruszonką, wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce. Idealne ciasto do małej czarnej jak i z kubkiem mleka. Polecam gorąco bo sezon krótki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary formy 24*24 cm

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka maślanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    100 g mąki
    60 g cukru kryształu
    60 g masła

    Dodatkowo:
    300 g truskawek
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Ciasto z truskawkami "widelcem mieszane" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać widelcem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać bułką tartą, truskawki pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście.
  • 2. Składniki kruszonki wyrobić i posypać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować