2 jajka
190 g cukru
400 g mąki
100 g czekolady gorzkiej
220 g miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
20 g przyprawy do piernika
1 słoik dżemu morelowego
płatki migdałowe do dekoracji wierzchu
Ciasto piernikowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym i miodem na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą na drobnych oczkach czekoladą.
Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i wyrabiamy na gładką masę, dodajemy płatki migdałowe (100g) , mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. (ciasto będzie bardzo gęste, więc trzeba pomóc sobie zwilżoną w wodzie łyżką)
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym i posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych
Porady
Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z dżemu
Komentarze