Ciasto piernikowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mocno korzenne i słodkie

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    190 g cukru
    400 g mąki
    100 g czekolady gorzkiej
    220 g miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g płatków migdałowych
    20 g przyprawy do piernika
    1 słoik dżemu morelowego
    płatki migdałowe do dekoracji wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto piernikowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym i miodem na puszystą masę.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą na drobnych oczkach czekoladą.
    Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i wyrabiamy na gładką masę, dodajemy płatki migdałowe (100g) , mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. (ciasto będzie bardzo gęste, więc trzeba pomóc sobie zwilżoną w wodzie łyżką)
    Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym i posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych

Porady

Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z dżemu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Migdały Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować