Ciasto z masą budyniowo-kajmakową i z kremem śmietankowym

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

raczej proste ale bardzo eleganckie, delikatne w smaku i smaczne ciasto-polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa budyniowo kajmakowa
    1 budyń np. waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    150 g masłą orzechowego
    2 łyżki masy kajmakowej

    Krem z bitej śmietany:
    450 ml śmietanki 30% lub 36%
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 czubate łyżeczki żelatyny

    oraz do dekoracji
    kolorowe kuleczki, posypka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto z masą budyniowo-kajmakową i z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy
    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować, na sam koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać .
    Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 22 minut. Ostudzić.
    Krem budyniowo kajmakowy:
    300 ml mleka wlać do garnka i zagotować na małym ogniu.
    W pozostałych 200 ml wymieszać suchy budyń z cukrem i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.Zmiksować z masłem orzechowym i kajmakiem.

    Żelatynę zalać zimną wodą (2 łyżki) i odstawić na kilka minut żeby napęczniała. Po chwili dodać 2 łyżki gorącej wody i wymieszać , aż całkowicie się rozpuści.
    Schłodzoną śmietankę ubić , dodać cukier puder, a na końcu przestudzoną żelatynę.
    Na biszkopcie rozprowadzić masę budyniowo kajmakową a następnie rozprowadzić masę śmietankową , ciasto schłodzić ,
    Przed podaniem wierzch udekorować kolorowa posypką ,
    smacznego.

Porady

blacha 20 na 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować