Ciasto z masą budyniowo-kajmakową i z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek.
Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować, na sam koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać .
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 22 minut. Ostudzić.
Krem budyniowo kajmakowy:
300 ml mleka wlać do garnka i zagotować na małym ogniu.
W pozostałych 200 ml wymieszać suchy budyń z cukrem i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.Zmiksować z masłem orzechowym i kajmakiem.
Żelatynę zalać zimną wodą (2 łyżki) i odstawić na kilka minut żeby napęczniała. Po chwili dodać 2 łyżki gorącej wody i wymieszać , aż całkowicie się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę ubić , dodać cukier puder, a na końcu przestudzoną żelatynę.
Na biszkopcie rozprowadzić masę budyniowo kajmakową a następnie rozprowadzić masę śmietankową , ciasto schłodzić ,
Przed podaniem wierzch udekorować kolorowa posypką ,
smacznego.
Komentarze