Sernik na zimno z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno z kajmakiem

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na tortownicę 24 cm:
    2 opakowania okrągłych biszkoptów
    1 szkl. zaparzonej kawy
    kakao do posypania
    masa serowa:
    500 g sera białego na sernik
    250g masy kajmakowej
    250 ml śmietany 30%
    3-4 krople ekstraktu waniliowego
    15 g żelatyny + 50 ml ciepłej wody
    (opcjonalnie cukier puder do osłodzenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Kajmak

Sernik na zimno z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty lekko namoczone w ostudzonej kawie.
    masa serowo-kajmakowa:
    Ser na sernik przekładamy do misy miksera, dodajemy kajmak, śmietanę i ekstrakt waniliowy. (ja nie dodałam cukru, ale jeśli ktoś woli słodszą wersję można dodać 1-2 łyżki cukru pudru).
    Wszystko mieszamy mikserem do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy, a potem dodajemy do masy sernikowej.
    Masę sernikową przelewamy na spód z biszkoptów. Formę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
    Na wierzchu stężałej masy sernikowej układamy pozostałe biszkopty, które też lekko moczymy w kawie. Przed podaniem biszkopty posypujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować