Pyszne ciasto bez pieczenia, które łączy ze sobą słodycz kajmaku, smak mleka w proszku i kawy cappuccino, wszystko między warstwami herbatników, pod grubą warstwą startej czekolady. Idealne do filiżanki kawy :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g miękkiego masła
350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
200 ml mleka
100 g cukru (można mniej)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
400 g masy krówkowej, kajmakowej
ok.400 g herbatników
400 g śmietany kremówki 30 proc.
1 op.żelatyny fix-deserowej (60 g)
1/3 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek cappuccino
150 g czekolady mlecznej
Ciasto mleczne cappuccino z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać, aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Zmiksować na gładką masę.
2.Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę mleczną. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nich rozsmarować masę kajmakową, oraz trzecią warstwę ciastek.
3.Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić. Zimne połączyć z kremówką. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Masę przelać na warstwę herbatników. Czekoladę zetrzeć i posypać wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić w chłodne miejsce na min.2-3 godz. (a najlepiej na całą noc).
Komentarze