Ciasto: Malinowa chmurka

4.5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto marzenie każdego łasucha :) Biszkopt przełożony rozpływającą się w ustach masą śmietanową, słodką galaretką z malinami i chrupiącą bezą. Trudno mu się oprzeć!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Beza:3 białka 
    2/3 szklanki cukru 
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa śmietanowa: 1 l śmietany 30%,
    2/3 szklanki cukru pudru
    op.żelatyny fix deserowej dr.Oetcera (60 g)
    Ponadto: 4 galaretki malinowe,
    2 i 1/2 szklanki gorącej wody,
    200 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty Ciasto

Ciasto: malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki przesiać  porcjami do masy jajecznej i wymieszać. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec ok.30 minut w piekarnkiu nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
  • 2. Beza: białka ubić na sztywno, z odrobiną soli. Dodawać cukier, (do momentu aż całkowicie się rozpuści), a następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę ( tej samej wielkości, w której piekł się biszkopt) wyłożyć papierem do pieczenia i formować bezę. Piekarnik nagrzać do 180 st, włożyć foremkę z bezą i od razu obniżyć temperaturę do 100 st. Bezę suszyć przez ok. 60-80 minut.
  • 3. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą śmietanową. Galaretki wymieszać z gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Przełożenie: zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Włożyć ponownie do formy. Górny biszkopt posmarować połową masy śmietanowej. Maliny wymieszać z tężejącą galaretką i wylać do foremki na bitą śmietanę.  Następnie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na zastygniętą galaretkę nałożyć drugą połowę bitej śmietany (3 łyżki odłożyć). Nałożyć drugą połowę biszkoptu, posmarować 3 łyżkami bitej śmietany i na to ostrożnie przełożyć bezę. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować