Ciasto: Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 1203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto marzenie każdego łasucha :) Biszkopt przełożony rozpływającą się w ustach masą śmietanową, słodką galaretką z malinami i chrupiącą bezą. Trudno mu się oprzeć!

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt: 4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:3 białka 
2/3 szklanki cukru 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa: 1 l śmietany 30%,
2/3 szklanki cukru pudru
op.żelatyny fix deserowej dr.Oetcera (60 g)
Ponadto: 4 galaretki malinowe,
2 i 1/2 szklanki gorącej wody,
200 g malin

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto: Malinowa chmurka

  • 1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki przesiać  porcjami do masy jajecznej i wymieszać. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec ok.30 minut w piekarnkiu nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
  • 2. Beza: białka ubić na sztywno, z odrobiną soli. Dodawać cukier, (do momentu aż całkowicie się rozpuści), a następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę ( tej samej wielkości, w której piekł się biszkopt) wyłożyć papierem do pieczenia i formować bezę. Piekarnik nagrzać do 180 st, włożyć foremkę z bezą i od razu obniżyć temperaturę do 100 st. Bezę suszyć przez ok. 60-80 minut.
  • 3. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą śmietanową. Galaretki wymieszać z gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Przełożenie: zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Włożyć ponownie do formy. Górny biszkopt posmarować połową masy śmietanowej. Maliny wymieszać z tężejącą galaretką i wylać do foremki na bitą śmietanę.  Następnie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na zastygniętą galaretkę nałożyć drugą połowę bitej śmietany (3 łyżki odłożyć). Nałożyć drugą połowę biszkoptu, posmarować 3 łyżkami bitej śmietany i na to ostrożnie przełożyć bezę. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto na każdą okazjeMalinydo kawyciasto sezonowena Komuniębiszkopt przekładany

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agnieszka920305

Ciasto Malinowa chmurka

Placek na każdą okazję. Nie za...

image-0n2ngfg

Dodane przez: marzencia117

Ciasto Malinowa chmurka

Prawdziwa rozkosz podniebienia...

chmurka

Dodane przez: klaudia1984

Malinowa chmurka

Pyszne kruche ciasto z malinami,...

Malinowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Malinowa chmurka

Smakowite połączenie galaretki...

Malinowa chmurka

Dodane przez: rene70

Malinowa Chmurka

Przepyszne ciasto, robi wrażenie...

Malinowa chmurka na zimno

Dodane przez: juchab

Ciasto malinowa chmurka na zimno

Bardzo lekkie i puszyste ciasto....