Ciasto marzenie każdego łasucha :) Biszkopt przełożony rozpływającą się w ustach masą śmietanową, słodką galaretką z malinami i chrupiącą bezą. Trudno mu się oprzeć!
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:3 białka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa: 1 l śmietany 30%,
2/3 szklanki cukru pudru
op.żelatyny fix deserowej dr.Oetcera (60 g)
Ponadto: 4 galaretki malinowe,
2 i 1/2 szklanki gorącej wody,
200 g malin
Ciasto: malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki przesiać porcjami do masy jajecznej i wymieszać. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec ok.30 minut w piekarnkiu nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
2.Beza: białka ubić na sztywno, z odrobiną soli. Dodawać cukier, (do momentu aż całkowicie się rozpuści), a następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę ( tej samej wielkości, w której piekł się biszkopt) wyłożyć papierem do pieczenia i formować bezę. Piekarnik nagrzać do 180 st, włożyć foremkę z bezą i od razu obniżyć temperaturę do 100 st. Bezę suszyć przez ok. 60-80 minut.
3.Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą śmietanową. Galaretki wymieszać z gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
4.Przełożenie: zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Włożyć ponownie do formy. Górny biszkopt posmarować połową masy śmietanowej. Maliny wymieszać z tężejącą galaretką i wylać do foremki na bitą śmietanę. Następnie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na zastygniętą galaretkę nałożyć drugą połowę bitej śmietany (3 łyżki odłożyć). Nałożyć drugą połowę biszkoptu, posmarować 3 łyżkami bitej śmietany i na to ostrożnie przełożyć bezę. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz. Smacznego!
Komentarze