ciasto "makowa wdowa"

4.51 (176 ocen)

  • 60 min

Obowiązkowe ciasto na naszych rodzinnych uroczystosciach. Nasz ulubiony makowiec jest dlugo wilgotny i świezy

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    na masę makową:

    1 1/2 szklanki suchego maku
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    bakalie
    1 kostka margaryny
    dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    płatki migdałow
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Biszkopty

Ciasto "makowa wdowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i olej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec najlepiej dzień wcześniej. (30 minut w 175*C)
  • 2. Mak zalać wrzącą wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa razy. Mak umieścić w rondlu. Margarynę roztopić, dodać do maku, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie. Zagotować.
  • 3. Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą i posypać migdalami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować