Ciasto Makowa panienka

4.47 (152 ocen)

Pyszne, zaskakujące, ładnie prezentujące się ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    Białka z 9 jajek
    2 szczypty soli
    2 łyżeczki octu jabłkowego
    1 szkl cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6-7 łyżek suchego maku

    Masa:
    1 kg sera twarogowego w wiaderku
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe + 250 ml wrzątku
    1/2 szkl cukru
    35 g margaryny

    Ponadto:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe + 350 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i wlać strużką ocet. Do masy dodać przesiane mąki oraz mak. Wszystko razem dobrze wymieszać
  • 2. Tortownicę o wym. 24x34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz ok 30 minut.
  • 3. Masa:
    Brzoskwinie odsącz z syropu. Dodaj je do miski dodając ok 4 łyżek syropu spod brzoskwiń. Całość zmiksuj na jednolitą masę
  • 4. Galaretki rozpuść we wrzątku.
  • 5. Do miski dodaj margarynę oraz cukier i utrzyj. Do utartej masy dodaj ser, następnie cały czas ucierając dodaj mus brzoskwiniowy oraz galaretkę
  • 6. Ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na pół. Na jedną połowę wylej masę i przykryj drugą połową biszkoptu
  • 7. Galaretki rozpuść we wrzątku. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
  • 8. Brzoskwinie ułóż na wierzchu ciasta i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować