Ciasto makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i wlać strużką ocet. Do masy dodać przesiane mąki oraz mak. Wszystko razem dobrze wymieszać
2.Tortownicę o wym. 24x34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz ok 30 minut.
3.Masa:
Brzoskwinie odsącz z syropu. Dodaj je do miski dodając ok 4 łyżek syropu spod brzoskwiń. Całość zmiksuj na jednolitą masę
4.Galaretki rozpuść we wrzątku.
5.Do miski dodaj margarynę oraz cukier i utrzyj. Do utartej masy dodaj ser, następnie cały czas ucierając dodaj mus brzoskwiniowy oraz galaretkę
6.Ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na pół. Na jedną połowę wylej masę i przykryj drugą połową biszkoptu
7.Galaretki rozpuść we wrzątku. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
8.Brzoskwinie ułóż na wierzchu ciasta i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godz.
Komentarze