Jak to u was jest z ciastami ? Ja uwielbiam je piec niekoniecznie zjadać, ale to tylko ze względu na dietę. Oczywiście kawałeczek spróbuję, czy warto podać przepis.
Ciasto majonezowe "piegusek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić całe jajka wsypać cukier kryształ i dokładnie na najwyższych obrotach miksera zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu jajek z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat kto jaki chce oraz majonez i również zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników. Po zmiksowaniu wsypać suchy mak i również zmiksować, aby mak połączył się z ciastem, ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
2.Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy blaszkę o wymiarach 32 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć całe ciasto wyrównać powierzchnię a następnie położyć za pomocą widelca gęsty dżem i zrobić tak zwane esy - floresy. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto razem z papierem wyjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Obsypać cukrem pudrem.
3.Upieczone i ostygnięte ciasto jest dość suche, ale nadaje się do herbaty, kawy a nawet gorącego kakao czy zimnego mleka. Akurat mój mąż bardzo lubi takie ciasta, jak to on mówi lepsze takie niż te z kremami. Ciasto bardzo dobrze się kroi, a dodanie dżemu spowodowało to, że ciasto nie jest za słodkie no i ładnie wygląda.
Komentarze