Ciasto majonezowe z jabłkami

3.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle pulchne, wilgotne i delikatne ciasto a to wszystko za sprawą majonezu, który wcale nie jest wyczuwalny w smaku.

Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka majonezu
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Babki Ciasto

Ciasto majonezowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie poukładać na cieście.

    Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować