Babeczki majonezowe

4.71 (226 ocen)

Ten nietypowy składnik – majonez – sprawia, że babeczki są mięciutkie i delikatne w smaku. Świetnie sprawdzą się w wielkanocnym koszyczku. Można się nimi zajadać samymi lub w towarzystwie dżemu.

Składniki:

  • (15 sztuk):
    • 4 jajka,
    • 4 czubate łyżki majonezu,
    • ½ szklanki mąki pszennej,
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Kilka kropel aromatu cytrynowego,
Wystaw ocenę:

4.71 (226 ocen)

Babeczki majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki majonezowe 1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy majonez po 1 łyżce ciągle ucierając.
  • Babeczki majonezowe 2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Babeczki majonezowe 3. Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego.
  • Babeczki majonezowe 4. Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Babeczki pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu oprószamy je cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować