Ciasto orzechowo - makowe z mlecznym kremem

4.48 (31 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak dla mnie rewelacja , doskonałe na święta i każdy inny dzień do kawy , herbaty czy kakao :) Ciasto aromatyczne , wilgotne , a krem mleczny z ciekawym posmakiem , no i kapka czekolady , tym razem białej . Z talerzy znika w locie :) Wykonanie nie sprawia trudności :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    8 białek
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    1 szczypta soli
    Krem :
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka 3,2 %
    1 cukier waniliowy z ekstraktem wanilii
    250 g masła
    2 szklanki mleka w proszku
    Polewa :
    100 g czekolady białej
    3-4 łyżki mleka 3,2 %
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm .
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.48 (31 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Ciasto orzechowo - makowe z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto orzechowo - makowe z mlecznym kremem 1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier i żółtka , miksuję na puch , zmniejszam prędkość miksera , dodaję mak , wiórki kokosowe i mielone orzech , miksuję tylko do połączenia składników , ciasto przekładam do blaszki , piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni .
  • 2. Ciasto studzę , przekrawam na dwa placki , jeden wkładam do blaszki .
  • 3. Mleko , cukier i cukier z wanilią , mieszam , podgrzewam do rozpuszczenia cukrów . Masę studzę .
  • Ciasto orzechowo - makowe z mlecznym kremem 4. Masło miksuję na puch , ciągle miksując dodaję masę mleczno - cukrową , miksuję - masa lekko się zważy , i tak ma być , dodaję mleko w proszku , miksuję na puszysty krem .
  • 5. Krem przekładam na przygotowany placek , wyrównuję , kładę drugi placek , lekko dociskam , ciasto wstawiam do lodówki .
  • Ciasto orzechowo - makowe z mlecznym kremem 6. Czekoladę podgrzewam z mlekiem , polewam ciasto , posypuję posypką cukrową , wstawiam do lodówki najlepiej do dnia następnego .

Porady

Dekoracje możemy zmieniać wedle danego święta czy weny twórczej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować