Ciasto luksusowe

4.46 (156 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ser, orzechy, kokos i krem czego chcieć więcej? Ciasto idealne dla łasuchów a dodatkowo pięknie się prezentuje na stole.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ser (na blachę 20x36 cm):
    1 kg sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka)
    6 jaj
    15 dag masła
    30 dag cukru kryształu
    budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka (bez cukru)
    łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto kokosowe:
    4 białka
    1/2 szkl. cukru kryształu
    10 dag kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli

    ciasto orzechowe:
    10 dag orzechów zmielonych
    4 jaja
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    sok z jednej cytryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem:
    2 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru kryształu
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka masła

    dodatkowo:
    łyżka masła
    100 g gorzkiej czekolady
    puszka mandarynek w syropie
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Ciasto luksusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser: jajka ubić z cukrem, dodać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń i proszek do pieczenia. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na serze poukładać osączone z syropu mandarynki - piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Na podpieczony ser wyłożyć ciasto kokosowe i piec kolejne 30 minut.
  • 2. Ciasto kokosowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Łyżką domieszać mąkę, kokos i sok z cytryny.
  • 3. Ciasto orzechowe: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Łyżką domieszać orzechy, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać na wyłożoną papierem blaszkę (wykładamy tylko spód) i piec 20 minut w temp. 160 stopni.
  • 4. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń, energicznie mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  • 5. Polewa: w rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników.
  • 6. Przełożenie: placek serowo - kokosowy - krem - ciasto - orzechowe - krem - polewa

Porady

Sernik wyjąć z blaszki jak będzie zimny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować