Miodownik a,la 3 bit

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny miodownik z kremem budyniowym, krówkowym i śmietanowym. Petarda smaków

Schowek0100000
  • 15 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

BLACHA O WYM: 25/35 CM

CIASTO MIODOWE:
0,5 kg mąki
20 dag cukru (można dać mniej)
20 dag masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody+ 2 łyżki mleka

MASA BUDYNIOWA:
3 szklanki mleka
2 jasne budynie
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
20 dag masła

MASA ŚMIETANOWA:
330 ml śmietany 30 %
łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

ORAZ:
puszka masy krówkowej (miałam o smaku orzechowym)

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik a,la 3 bit

  • 1. CIASTO MIODOWE:
    Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy sodę i jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.Wałkujemy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 160 st. C termoobieg (piekłam od razu 2 ciasta) lub ustawienie góra dół w 180 st. C Do momentu aż ciasto będzie rumiane.

    MASA:
    2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałej szklance mleka mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, mieszamy żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią tak żeby go dotykała. Odstawiamy do wystudzenia.
    Gdy już będzie zimny ucieramy kostkę masła na puch, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy.

    SKŁADANIE CIASTA:
    1 blat ciasta smarujemy połową masy krówkowej oraz połową masy budyniowej, przykrywamy 2 blatem.
    Smarujemy resztą masy krówkowej i masy budyniowej.
    Ciasto na chwilę chowamy do lodówki.

    MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką pudru. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do miski i chwilę ubijamy.

    Masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy wg uznania (posypałam ryżem preparowanym)
    Może to być starta czekolada, kakao, posypka itp.
    Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)

Porady

Blaty na ciasto możemy upiec dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa śmietanowakrem budyniowyMiodownikciasto miodoweciasto na świętakrem krówkowynajlepsze ciastociasto na imprezyciasto3bitproste ciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto 3 bit

Dodane przez: babka w formie

ciasto 3 bit

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia...

Wiosenny 3-BIT

Dodane przez: Jaga85

Wiosenny 3-BIT

Jest to szpinakowa wersja popularnego...

3 Bit

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto 3 bit

To jedno z ulubionych ciast mojej...

3 bit

Dodane przez: justi2401

3 bit

To ciasto jest jednym z moich ulubionych...

CZEKOLADOWY 3 BIT

Dodane przez: Judytka

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY 3 - BIT

Zmodyfikowałam tradycyjnego 3 -...

3 BIT

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Ciasto 3 BIT

Przygotowanie 3 BITa zajmuje około...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE