Kukurydziane babeczki z makiem

0 (0 ocen)

Kukurydziane babeczki z makiem wg przepisu mojego autorstwa. Z wierzchu przypominają kruche ciasto, w środku natomiast mają konsystencję na pograniczu biszkopta i wilgotnej babki. Słodka gratka dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/3 szklanki suchego maku
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 jajka świeże
    4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kukurydziane babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kukurydziane babeczki z makiem 1. Żółtka, jajka, olej oraz cukier utrzeć na jednolitą masę (emulsję). Wsypać mak, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do 20 foremek na babeczki (średnica 5 cm), te natomiast ułożyć w formie (29 x 39).
  • Kukurydziane babeczki z makiem 2. Piec ok. 30 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Babeczki z makiem

To może cię zainteresować