Kruche słodkie ciasto w połączeniu z budyniem i kwaśnym rabarbarem daje znakomity efekt, można się nim zajadać ile dusza zapragnie, kalorie nie mają tu znaczenia :)
55 min
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 cukry waniliowe po 16 g
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
Ciasto kruche z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia,cukier,dodać żółtka jaj, śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta po czym wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym blaszki o wym 25/30 cm
2.Masa;
Budynie waniliowe wymieszać w jednej szklance mleka ,resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru,następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu.po czym budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .Rabarbar myjemy kroimy w kostkę rozsypujemy na budyniu,
3.pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut.Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Smacznego!
Komentarze