Ciasto kruche z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 55 min

Kruche słodkie ciasto w połączeniu z budyniem i kwaśnym rabarbarem daje znakomity efekt, można się nim zajadać ile dusza zapragnie, kalorie nie mają tu znaczenia :)

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    2 cukry waniliowe po 16 g
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie:
    40 dag rabarbaru
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kruche z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17y8cyg 1. Ciasto: Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia,cukier,dodać żółtka jaj, śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.
    Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta po czym wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym blaszki o wym 25/30 cm
  • image-18lmviw 2. Masa;
    Budynie waniliowe wymieszać w jednej szklance mleka ,resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru,następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu.po czym budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .Rabarbar myjemy kroimy w kostkę rozsypujemy na budyniu,
  • image-27002su 3. pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut.Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować